The Essence of Style: How the French Invented High Fashion, Fine Food, Chic Cafes, Style, Sophistication, and Glamour

~ Joan DeJean

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    Titolo The Essence of Style: How the French Invented High Fashion, Fine Food, Chic Cafes, Style, Sophistication, and Glamour
    Autore Joan DeJean
    Genere storico, saggio
    Paese U.S.A.
    Lingua inglese
    Prima edizione 2005
    Editore Free Press
    Pagine 320
    Trama
    What makes fashionistas willing to pay a small fortune for a particular designer accessory -- a luxe handbag, for example? Why is it that people all over the world share the conviction that a special occasion only becomes really special when a champagne cork pops -- and even more special when that cork comes from a bottle of Dom Perignon? Why are diamonds the status symbol gemstone, instantly signifying wealth, power, and even emotional commitment?One of the foremost authorities on seventeenth-century French culture provides the answer to these and other fascinating questions in her account of how, at one glittering moment in history, the French under Louis XIV set the standards of sophistication, style, and glamour that still rule our lives today.
    Joan DeJean explains how a handsome and charismatic young king with a great sense of style and an even greater sense of history decided to make both himself and his country legendary. When the reign of Louis XIV began, his nation had no particular association with elegance, yet by its end, the French had become accepted all over the world as the arbiters in matters of taste and style and had established a dominance in the luxury trade that continues to this day. DeJean takes us back to the birth of haute cuisine, the first appearance of celebrity hairdressers, chic cafes, nightlife, and fashion in elegant dress that extended well beyond the limited confines of court circles. And Paris was the magical center -- the destination of travelers all across Europe.
    As the author observes, without the Sun King's program for redefining France as the land of luxury and glamour, there might never have been a Stork Club, a Bergdorf Goodman, a ChezPanisse, or a Cristophe of Beverly Hills -- and President Clinton would never have dreamed of holding Air Force One on the tarmac of LAX for an hour while Cristophe worked his styling genius on the president's hair.
    Written with wit, dash, and elan by an author who knows this astonishing true story better than virtually anyone, "The Essence of Style" will delight fans of history and everybody who wonders about the elusive definition of good taste.

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    Saggio sulla nascita dell'alta moda, del culto dell'alta cucina, dei caffé alla moda, dello stile e della raffinatezza necessarie per distinguersi. Siamo a metà del XVII secolo, in Francia o, meglio, a Parigi e Luigi XIV, il Re Sole, sembra pilotare i gusti e le creazioni non solo della propria corte, ma di tutta Europa, nobili, borghesi e popolani.
    Joan DeJean ci racconta come, grazie alle innovazioni introdotte dalla corte di Re Sole (non solo per mano del monarca, ma anche grazie alle sua favorite più famose e ad alcuni oculati ministri del tempo), noi possiamo godere cose che diamo scontate come i negozi di moda, che siano abiti o scarpe o accessori non importa, le profumerie e la vendita al dettalio di prodotti legati al glamour e alla bellezza.
    Colpa di Luigi se mangiamo i dolci a fine pasto (sembra che ai suoi tempi, vuoi per la carenza di dolcificanti che non fossero il miele, i dessert non avessero molto spazio), se possiamo mangiarci una fetta di torta e prendere un caffé in un locale, un po' come già facevano i maschietti nei pub, e se mangiamo con le posate e se ci ripariamo con ombrelli impermeabili quando piove.
    Per non parlare dell'invenzione dello champagne, degli specchi a tutta persona, dell'illuminazione stradale, dello shopping in negozio, della moda che cambia ad ogni stagione, dei cataloghi e riviste di moda, della definizione del diamante come pietra più preziosa delle altre... tutto sembra essere stato inventato dal buon Luigi e da pochi amici scelti.
    Credo che quanto la DeJean ci racconta non debba essere preso per oro colato (sicuramente inventato da Luigi), altri scenari di innovazioni di moda e stile si sono probabilmente sviluppati in altre corti eurepee, oltre che a Versailles. Ma, nella visione Luigicentrica e Parigicentrica, tutto ciò che ha generato il mondo moderno di moda e alta cucina (oltre a tutto il resto) è nato a Parigi durante il regno di Re Sole.
    Lettura comunque interessante, anche se un po' ripetitiva. Descrive bene la società francese e parigina di metà/fine XVII secolo, soprattuto quella nobile o dell'alta borghesia.



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